Начин на приготвяне
Бобът се измива и се накисва във вода за около 12 часа. След това водата се сменя, налива се нова, слага се сода и се слага на котлона.
Щом заври, водата отново се сменя, бобът се измива и прехвърля в глинен гювеч.
Зеленият лук, чесънът, морковът и червената чушка се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в гювеча заедно с малко олио и червен пипер, след което се долива вода.
Вкусният боб в гювеч се похлупва и слага се в студена фурна. Бобът се готви около половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 150 градуса.
Към края на готвенето, когато бобът е почти готов, се добавят сол на вкус, настърган домат, пресните подправки - джоджен, мащерка, целина и нарязаните на порции пушени ребра.
Бобът със свински ребра се връща отново във фурната и се готви до пълната му готовност.
Бавно готвеният боб в гювеч с пушени ребра и свежи подправки е страхотна вечеря за цялото семейство!