Начин на приготвяне
Почистваме агнешката плешка от ципи и жили и го нарязваме на дълги ленти. Нанизваме лентите на намокрени дървени шишчета, като ги забождаме зигзагообразно. Слагаме шишчетата сатай в неметална чиния.
Смесваме чесъна, черния пипер, лимонената трева, соевия сос, захарта и куркумата в малка купа и ги разбъркваме хубаво. С тази смес намазваме агнешките шишчета навсякъде и ги оставяме да се овкусят за около 1 час. Подготвяме и загряваме барбекюто.
Правим пикантния фъстъчен сос. За тази цел в кухненски робот или пасатор слагаме фъстъците и ги мелим за около 10 секунди. Нагряваме зехтина в тиган и слагаме нарязания кромид лук и чесъна да се задушават за около 3-4 минути. След това добавяме подправката самбал оелек, кафявата захар, сладкия соев сос, джинджифила и кориандъра.
Задушаваме ги за около 2 минути, като ги разбъркваме. Добавяме кокосовата сметана, куркумата и смлените фъстъци. Намаляваме температурата и задушаваме за около 3 минути. Поръсваме с малко сол и черен пипер.
Слагаме цялата смес в кухненския робот или пасатора и я смиламе за 20 секунди, за да стане на пюре. Слагаме готовия сос в малки купички във всяка една от четирите чинии, които ще сервираме.
Изпичаме овкусените шишчета сатай на силно загрятата и намазнена скара на барбекюто. Печем около 2-3 минути от всяка страна или по наша преценка. Добавяме към подготвените чинии.
Уникално вкусни агнешки барбекю шишчета сатай с пикантен сос.