Мекици на сач

Viki_AfzaliViki_Afzali
Копирайтър
1352301
Мекици на сач
Снимка: Viki_Afzali
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Ето че сачът ставал и за мекички, не само за месце"

Необходими продукти

  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. пълна
  • сок - 1 ч.л.
  • вода - 150 мл
  • олио - за мазане на сача
  • брашно - около 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресяваме брашното. Смесваме го със солта.

В киселото мляко добавяме содата. Правим кладенче и изсипваме шупналото мляко и оставяме за 5 минути да се разтвори содата.

Добавяме водата и разбъркваме. Месим меко и нелепкащо тесто.

В купа, намазана с олио, слагаме готовото тесто и го мажем отвсякъде, за да не хваща коричка. Оставяме за най-добър резултат една нощ в хладилна.

Може да се пържи или пече тестото веднага, но не е толкова еластично.

Загряваме сача и го намазваме с олио. Откъсваме топка от тестото и разточваме с длани любимите мекици.

Печем на сача и оставяме да бухне тестото и тогава обръщаме да се пече от другата страна.

Готовите мекици на сач по желание може да намажем с масло, за да бъдат по ароматни и меки.

Сервират се и топли, и студени - все са вкусни!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: