Начин на приготвяне
Правим чермула соса: смесваме настърганата глава лук, натрошените скилидки чесън, магданоза, кориандъра, кимиона, шафрана, харисата, зехтина и лимоновия сок. Разбъркваме хубаво сместа и оставяме за около час.
Започваме да обезкостяваме агнешката плешка. От по-дебелата част на плешката, с помощта на остър нож, започваме да режем месото около кокала, с цел да извлечем максимално много месо и да премахнем кокала. Оформяме изрязаното месо да бъде равномерно парче.
Намазваме агнешкото месо с готовия чермула сос, като намазваме и двете страни на месото. Оставяме да се маринова поне 3 часа.
Подготвяме барбекюто на дървени въглища за индиректно печене. Слагаме тавичка за събиране на мазнината отдолу на барбекюто. Слагаме маринованото агнешко на скара, покриваме с капака и печем за около 1 час за по-сурово опечено. Мажем често със зехтин агнешкото месо по време на печенето. Ако харесваме да е по-изпечено, оставяме още 15-20 минути повече.
Преди да нарежем изпеченото агнешко на барбекю със сос чермула, трябва да го оставим около 15 минути извън барбекюто. Нарязваме на по-дебели парчета и сервираме с гарнитура по наша преценка.
Печено агнешко по марокански върви много със зелена салата.