Класически пай със сладко

Кристиан АлександровКристиан Александров
Ентусиаст
383
1k
2k
62
1
18/03/2020
"Един следобед винаги има време за парче класически пай "
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо576
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества
Пайове

Начин на приготвяне

Маслото трябва да е замразено и се изважда от фризера непосредствено преди приготвянето на нашия сладък пай.

Пресяваме брашното в купа. В него настъргваме на ренде замразеното масло. По време на работа маслото започва да се размеква, така че е добре периодично да го овалвате в брашното, за да се улесни настъргването.

Когато сме настъргали цялото масло, започваме да претриваме сместа от масло и брашно през ръцете си до образуване на фини трохи. Оформяме кладенче в средата и сипваме захарта, яйцата, млякото, солта и бакпулвера. Размесваме само за кратко до образуване на тесто. Оформяме го на топка и го увиваме в прозрачно фолио. Оставяме го за 20 минути на стайна температура.

След това отделяме от тестото за пай една малка част /около 1/4 /.

Останалото тесто разточваме на кръгла кора директно върху хартия за печене, като при разточване си поръсваме по малко брашно. В средата на тестото си очертаваме голям кръг с помощта на малка тавичка, като се стараем разстоянието от кръга до края на кората да е около 4 см. Това разстояние нарязваме на успоредни ленти с ширина около 1 см и ги прехлупваме, така че да се получи плетеница като венец около кръга. Дооформяме.

Разпределяме сладкото.

Отделеното тесто разточваме и нарязваме на ленти, които подреждаме като решетка за пай върху сладкото.

Дооформяме, ако се налага нашия вкусен тестен сладкиш.

Разбиваме жълтъка с млякото и намазваме пая.

Поръсваме със захар получения пай със сладко.

Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути Класически пай със сладко.

Тефлонова форма за бухнал правоъгълен кекс - 26см
Тефлонова форма за бухнал правоъгълен кекс - 26см
4.69 лв.
Виж ››

Изборът на практичната домакиня - висококачествена, удобна за употреба и почистване незалепваща правоъгълна форма, в която ще приготвяте не само кекс, но и всякакви печива при това лесно и бързо

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар