Портокалов бриош

Росица ПетроваРосица Петрова
Чирак
77
375
2k
20
09/03/2020
"Пухкав портокалов бриош - ще открадне сърцето ви "
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо882
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно - 500 г (тип 00)
  • вода - 130 мл
  • портокалов сок - 130 мл (прясно изцеден)
  • портокали - кората на 1/2 цитрус
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 100 г
  • мая - 20 г (1/2 кубче) прясна
  • олио - 80 мл
  • плънка
  • стафиди - 50 г
  • ядки - 100 г (орехи, лешници, бадеми)
  • захар - 3 с.л.
  • краве масло - 50 г (меко)
* мерки и количества
Бриош

Начин на приготвяне

Затоплете водата и разтворете в нея 1 с.л. от захарта, маята и 2-3 с.л. от брашното. Разбъркайте добре и покрийте съда с кърпа. Оставете на топло за 10 минути, докато маята се активира.

През това време пресейте брашното, изстискайте пресен портокалов сок и настържете на фино ренде кората на половин портокал.

Към сместа с маята прибавете яйцето, портокаловия сок и останалата захар. Разбъркайте добре всичко и започнете да добавяте по малко от брашното, бъркайки с лъжица. Щом сместа стане гъста, прибавете олиото и портокаловата кора.

Сложете останалото брашно на работния плот, прехвърлете тестото и омесете гладко и меко тесто. При необходимост добавете 1-2 с.л. брашно.

Сложете тестото за вкусния бриош в купа и го покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете на топло да втаса до удвояване на обема. Времето зависи от температурата в помещението. Може да сложите тестото във фурната на 30-40 градуса. Така времето за втасване ще бъде по-кратко.

Сложете ядките в блендер заедно с 2-3 с.л. захар и ги смелете.

Готовото тесто за портокаловия бриош разстелете с ръце на правоъгълна форма с размери приблизително 40-30 см.

Намажете обилно с меко масло и поръсете с ядките и стафидите. От ядките заделете малка част за поръсване на оформения бриош.

Навийте тестото на руло откъм широката част и го разрежете на две по дължина.

След това сплетете двете части, като се стараете разрезите да остават отгоре.

Съберете двата края, за да се получи обръч.

Прехвърлете го върху хартия за печене и след това с помощта на хартията го сложете в тава с диаметър 26 см.

В средата поставете огнеупорна чаша, която предварително сте намазали с масло, за да се запази отвора.

Намажете френския хляб с останалото масло и поръсете със заделените ядки.

Оставете отново да втаса за около 30 минути.

Загрейте фурната и изпечете плодовия бриош на 180 градуса с вентилатор за около 35 минути.

По средата на печенето, ако е необходимо, сложете лист алуминиево фолио, за да не прегори.

След изпичане извадете от формата, отстранете хартията и охладете върху решетка.

По желание може да поръсите с пудра захар или да разтопите шоколад и да декорирате.

Супер пухкав и ароматен портокалов бриош.

Да ви е сладко!

Механично метално сито за хубаво тесто-6%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар