Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета на фурна със сос

Кюфтета на фурна със сос

Кюфтета на фурна със сос
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Тези кюфтета със сос изглежда толкова апетитно, че ни идва да боднем екрана"

Необходими продукти

  • За кюфтетата
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • сухари - 2 филийки
  • прясно мляко - 200 мл
  • сода - 1 к.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • яйца - 1 бр.
  • За соса
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 и 1/2 ч.ч. консервирани
  • захар - 1/2 к.л.
  • сол
  • олио - 3 с.л.
  • риган - 1 к.л. сух
  • босилек - 1 к.л.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се слага в купа. Лукът се нарязва на дребно и се слага в купата. Филийките сухар се накисват в затоплено мляко докато омекнат. След това се отцеждат и надробяват в купата с каймата.

Прибавят се сода, чубрица, кимион, черен пипер и едно яйце. Каймата се омесва хубаво и се оставя да почине в хладилника. През това време се приготвя сосът за кюфтетата.

За целта лукът, чесънът и морковът се почистват и нарязват на дребно, слагат се в дълбок тиган с малко олио да се запържат.

След като омекнат, към тях се прибавят нарязаните на дребно консервирани домати. Сосът се овкусява със сол, малко захар, сух риган и босилек. След като започне да ври, се дръпва от котлона.

От каймата се оформят апетитни кюфтенца, които се нареждат в намазнена тавичка. Слагат се във фурната и се пекат за около 20 минути на 200 градуса.

След това се заливат с приготвеният сос и се пекат още около 30 минути. Готовото ястие с кюфтета се поръсва с нарязан на дребно магданоз.

Сервираме кюфтета на фурна със сос с подходящо питие.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: