Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов кекс с тъмна бира

Шоколадов кекс с тъмна бира

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Шоколадов кекс с тъмна бира
Снимка: Йозлям Кадирова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Да, не сте прочели погрешно, този шоколадов кекс си има тъмна тайна"

Необходими продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • бира - 1 ч.ч. тъмна
  • краве масло - 120 г
  • яйца - 4 бр.
  • какао - 4 с.л.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • За глазурата
  • бира - 2 с.л. тъмна
  • шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необходимо е всички съставки да са изкарани от хладилника поне 30 минути предварително.

Омекнатото на стайна температура масло се разбива със захарта, след което се добавят едно по едно яйцата.

Изсипва се тъмната бира и веднага се добавят предварително пресетите брашно, какао и бакпулвер.

Едва тогава се разбърква до хомогенна смес, след което се изсипва във форма за печене и се изпича на 180 градуса до готовност на кекса с бира.

Приблизителното време за изтичане на нетрадиционния шоколадов кекс е 45 минути.

За да приготвите глазурата за кекса, начупете шоколада на парченца, добавете тъмната бира и разтопете на водна баня.

Внимавайте да не стане твърде течен (трябва да има консистенция на течен крем), за да може да се задържи върху кекса.

Готовият сладкиш заливате с глазурата, чак когато изстине напълно.

Шоколадовият кекс с тъмна бира е много вкусен!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: