Начин на приготвяне
Объркваме прясно изстискания портокалов сок със зехтина, пудрата захар, содата, маслоно и подправките. Към тях постепенно добавяме около 500 г пресято брашно, до получаването на меко тесто. Месим за кратки (ако месим продължително тестото ще се втвърди).
От тестото правим малки топчета, които поставяме върху хартия на разстояние едно от друго и печем в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Докато топчетата се пекат приготвяме сиропа. Смесваме водата, захарта, портокаловите резени и кората на 1 портокал и загряваме постепенно до кипване. Варим докато се сгъсти, сваляме от котлона и добавяме меда.
С помощта на вилица правим дупки в повърхността на топчетата. Потапяме ги в захарния сироп, а след това ги овалваме в смес от натрошените орехи, канелата и сусама.