Ezine.bg»Рецепти»Баница»Макарина - баница за Сирни Заговезни

Макарина - баница за Сирни Заговезни

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Макарина - баница за Сирни Заговезни
Снимка: Албена Асенова
4 / 5
01/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
10
"Традиционна баница за Сирни Заговезни - хапвайте с наслада"

Необходими Продукти

  • яйца - 8 бр.
  • брашно - 1 кг още за разточване
  • сол
  • свинска мас - 250 г
  • сирене - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Със Сирни Заговезни започва най-големият пост през годината – Великият пост. Това и е последният ден, в който може да се консумират блажни храни. Основно трапезата се състои от млечни продукти и яйца. По стара традиция на този ден се приготвя баница. В русенският край и по-конкретно в селата в община Ценово приготвят Макарина. Това е малко по-различен вид баница, която е доста трудоемка, но за това пък е с неповторим вкус.

За нейното приготвяне е необходимо да се пресее около килограм брашно заедно с една пълна чаена лъжичка сол. По средата на брашното се прави кладенче и вътре се чукват шест яйца. Замесва се твърдо тесто.

Разделя се на толкова топки, колкото е броят на яйцата. Едната трябва да е малко по-голяма, за да покрие дъното на тавата, като се разточи. Топките тесто се покриват с памучна кърпа и се оставят така, за да почине тестото и да се отпусне.

Дъното на тавата се намазва с разтопена свинска мас. Може да се използва и растителна мазнина, но оригиналната рецепта е с разтопена свинска мас. Първо се разточва най-голямата топка тесто на тънък лист върху набрашнена повърхност. Той трябва да е с малко по-голям диаметър от тази на тавата и краищата и да излизат от нея.

Следва разточването на останалите кори. Майсторлъкът е да се получат колкото може по-тънки листи, без да се разкъсват. Всеки разточен лист се нарязва с помощта на остър нож на парчета - правоъгълници, като не е нужно те да са с правилна форма.

През това време на котлона се поставя тенджера с вода и щипка-две сол. Подготвя се още един съд със студена вода. Всяко парченце се разточва по още малко и се пуска във врящата вода. Пуска се внимателно, за да не се нагъне.

Щом изплува на повърхността, се изважда с решетъчна лъжица и потапя в студената вода. След минута се отцежда хубаво от водата и нарежда в тавата. Щом се нареди един ред се намазва на няколко места с разтопена свинска мас и се разпределя плънка.

Плънката на баницата се състои от две разбити яйца и натрошено сирене. Реди се втори ред попарени кори, свинска мас, плънка и така до изчерпване на продуктите. Последният ред кори само се намазват с мазнина, а преди това висящите краища на първата кора се прегъват навътре.

Баницата се пече на 180 градуса за около 45 минути. Когато е готова баницата с мас, още топла, може да се поръси със захар. Покрива се с фолио или кърпа и се оставя да се задуши. Да ви е вкусно с Макарина - баница за Сирни Заговезни !

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: