Ezine.bg»Рецепти»Баница»Страхотна баница за закуска

Страхотна баница за закуска

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8622k16k1k
Страхотна баница за закуска
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
09/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Закуската е най-важното хранене за деня, така че няма проблем да си хапнете и две парчета от тази страхотна баница"

Необходими Продукти

  • За тесто
  • оцет - 1 с.лъжица
  • брашно - 400 грама + още за доизмесване
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л.
  • яйца - 2 броя
  • вода - 160 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • За плънката
  • спанак - 200 грама
  • сирене - 350 грама
  • праз - 200 грама
  • олио - около 50 - 60 мл
  • За намазване и топене на корите
  • масло - 100 грама
  • мас - 50 грама
  • За заливане
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйцa - 1 брой (XL размер)
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте в купа брашното. Чукнете в него яйцата и прибавете захарта, оцета, олиото, киселото мляко и солта. Постепенно замесете тесто.

Прехвърлете го набрашнен плот и месете докато спре да лепне. Поръсвайте с малко брашно, за да стане много еластично, но все пак не прекалявайте. Оставете готовото тесто да почине около половин час.

През това време наситнете праза. Запържете го в загрятото олио за няколко минути.

Прибавете нарязания на ситно спанак и посолете. Бъркайте още няколко минути и когато обемът на зеленчуците спадне, свалете съда от огъня.

Разделете тестото на няколко топки около 7-8 броя. Всяка топка потопете в разтопеното масло и мас, за да се напои обилно. Разточете на много фина кора и сложете в предварително намазнената тава за печене.

Поръсете отгоре с още мазнина и разпределете от плънката. Натрошете сирене и редувайте така до изчерпване на корите. Последната кора поръсете само с мазнина (тази, която е останала).

Нарежете баницата на квадрати. Разбийте яйцето с двата вида мляко и залейте баницата.

Загрейте фурната на 190 градуса. Печете баницата със зелении около 25 минути. Извадете и я напръскайте добре със студена вода.

Ако е потъмняла, може да я покриете с фолио. Върнете във фурната за още 20-тина минути, като вече намалите температурата на 160 градуса.

Извадете и завийте с кърпа, за да се задуши за 10-тина минути.

Страхотната баница за закуска е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: