Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното. Чукнете в него яйцата и прибавете захарта, оцета, олиото, киселото мляко и солта. Постепенно замесете тесто.
Прехвърлете го набрашнен плот и месете докато спре да лепне. Поръсвайте с малко брашно, за да стане много еластично, но все пак не прекалявайте. Оставете готовото тесто да почине около половин час.
През това време наситнете праза. Запържете го в загрятото олио за няколко минути.
Прибавете нарязания на ситно спанак и посолете. Бъркайте още няколко минути и когато обемът на зеленчуците спадне, свалете съда от огъня.
Разделете тестото на няколко топки около 7-8 броя. Всяка топка потопете в разтопеното масло и мас, за да се напои обилно. Разточете на много фина кора и сложете в предварително намазнената тава за печене.
Поръсете отгоре с още мазнина и разпределете от плънката. Натрошете сирене и редувайте така до изчерпване на корите. Последната кора поръсете само с мазнина (тази, която е останала).
Нарежете баницата на квадрати. Разбийте яйцето с двата вида мляко и залейте баницата.
Загрейте фурната на 190 градуса. Печете баницата със зелении около 25 минути. Извадете и я напръскайте добре със студена вода.
Ако е потъмняла, може да я покриете с фолио. Върнете във фурната за още 20-тина минути, като вече намалите температурата на 160 градуса.
Извадете и завийте с кърпа, за да се задуши за 10-тина минути.
Страхотната баница за закуска е готова.