Ezine.bg»Рецепти»Баница»Банички»Турска баница със спанак

Турска баница със спанак

Турска баница със спанак
Снимка: Мина Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Турската баница със спанак е любима закуска с айрян. Опитайте и няма да съжалявате!"

Необходими продукти

  • кори за баница - 300 г
  • спанак - 300 г пресен
  • извара - 200 г
  • краве масло - 70 г
  • яйца - 1 бр.
  • индийско орехче
  • сол - на вкус
  • сусам - 2 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спанакът за баницата се почиства от дръжките, измива добре и се изцежда от водата.

В дълбок тиган се разтопява една трета от маслото заедно с една цяла скилидка чесън. Добавя се спанакът и се захлупва с капак.

След няколко минути се разбърква. Готви се още около 3-4 минути. Овкусява се със сол и индийско орехче на вкус.

Маха се чесънът, спанакът се отцежда от останала излишна течност и се оставя да изстине. След това спанакът се накълцва на ситно и се слага в купа.

Добавят се изварата, сол и индийско орехче на вкус. Разбърква се.

Kорите се разстилат и разрязват на две през средата по дължина. Всяка кора се сгъва на две по дължина. Намазва се с разтопено масло, отгоре се слага от плънката в единия край и се прегъва от късата страна към дългата да образува триъгълник и така, докато кората свърши.

Триъгълниците се редят в тава, покрита с хартия за печене. Яйцето се разбива и се намазва отгоре. Поръсва се със сусам. Печем триъгълните банички в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути.

Турската баница със спанак е любима закуска с айрян. Ако сте почитатели на турските закуски, опитайте задължително и рецептите за бюреци.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: