Начин на приготвяне
Спанакът за баницата се почиства от дръжките, измива добре и се изцежда от водата.
В дълбок тиган се разтопява една трета от маслото заедно с една цяла скилидка чесън. Добавя се спанакът и се захлупва с капак.
След няколко минути се разбърква. Готви се още около 3-4 минути. Овкусява се със сол и индийско орехче на вкус.
Маха се чесънът, спанакът се отцежда от останала излишна течност и се оставя да изстине. След това спанакът се накълцва на ситно и се слага в купа.
Добавят се изварата, сол и индийско орехче на вкус. Разбърква се.
Kорите се разстилат и разрязват на две през средата по дължина. Всяка кора се сгъва на две по дължина. Намазва се с разтопено масло, отгоре се слага от плънката в единия край и се прегъва от късата страна към дългата да образува триъгълник и така, докато кората свърши.
Триъгълниците се редят в тава, покрита с хартия за печене. Яйцето се разбива и се намазва отгоре. Поръсва се със сусам. Печем триъгълните банички в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути.
Турската баница със спанак е любима закуска с айрян. Ако сте почитатели на турските закуски, опитайте задължително и рецептите за бюреци.