Начин на приготвяне
В купа натрошете маята и добавете захарта, налейте топлата вода и бъркайте, докато се разтворят, оставете настрани да втаса.
В голяма купа пресейте брашното и оформете кладенче, в него добавете солта, разбитото яйце, киселото мляко и олиото, прибавете втасалата мая и замесете меко тесто за кренвиршки. Намаслете купата с малко олио, поставете тестото в нея и я завийте с кърпа и оставете тестото за 30 минути да втаса.
Разделете втасалото тесто на 12 оформени топки. Всяка топка разточвате с точилка на тънка овална кора с ширината на кренвирша. С нож за пица направете разрези, но не до края, от средата на кората. В неразрязаната част поставете 1 брой кренвирши, навийте на руло, така че разрезите да останат отгоре. Така процедирате с всичките 12 топки и кренвирши. Подредете ги в тава постлана с хартия за печене и оставете да втасат за 30 минути.
След което, намажете приготвените кренвиршки с разбитите жълтък и прясно мляко и поръсете със сусам и чубрица. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30 минути.
Кренвиршки по семейна рецепта са идеални за закуска, а защо не и за следобедна закуска!
Коментари