Начин на приготвяне
Рибата се овкусява със сол и соев сос и се оставя така, докато приготвим плънката. За нея сгорещяваме зехтин и задушаваме лука и гъбите.
След това добавяме ориза, орехите и част от хайвера. Добавете и 1 ч.л. червен пипер и малко вода. Оставете да се сготви плънката, докато поеме водата.
Накрая овкусете със сол, черен пипер, девесил и добавете стафидите. Напълнете шарана с така приготвената плънка. Полейте го с бялото вино, след което го намажете обилно със зехтин.
Направете прорези отгоре на шарана и наредете нарязаните резени лимон. Ако ви е останал хайвер, добавете и него в тавата, сипете и още половин чаша вода.
Поръсете червен пипер към соса и завийте тавата с фолио. Сложете във фурната на 180 градуса за поне 1 час под фолио.
След което махнете фолиото и оставете да се запече нашия пълнен шаран. Добре е отдолу на тавата да поставите клечки, за да не залепне шаранът. Да ви сладко!
Пълненият шаран по семейна рецепта е готов.