Начин на приготвяне
Почистете шарана, измийте го и го осолете от вън и вътре хубаво.
Докато се осолява пригответе плънката. Задушете глава едро нарязан лук, добавете 2 нарязани домата, ситно нарязания магданоз, меда и сока на половиния лимон. Оставете всички да омекне и овкусете с малко сол и черен пипер.
Нарежете на възможно най-ситно останалите домати и лук, овкусете ги с останалите подправки и прехвърлете зеленчуковата смес в продълговата, леко намазнена тава.
Отгоре сложете шарана, напълнете го със задушените лук и домати и го зашийте. Покрийте шарана с кръгчета домат и сложете да се пече в загряна умерена фурна за около 1 час.
След това се обръща, покрива се с лимонови резени и се изпича и от другата страна. Ако искате да избегнете обръщането, може да го покриете с фолио и да го печете час и нещо в по-силна фурна.
Коментари