Начин на приготвяне
Шаранът се почиства от вътрешностите, хрилете и люспите. Измива се под течаща студена вода отвътре и отвън.
Посолява се хубаво отвътре и отвън със сол и черен пипер и се прехвърля в намаслена тава с подходящ размер спрямо рибата.
За плънката:
Сините сливи се измиват и заливат с 100 мл вряща вода. Похлупват се и се оставят настрани. Щом поомекнат, се обезкостяват и нарязват на едро, като водата от кисненето им се запазва за ориза.
Празият лук се почиства от външните листа и се нарязва на ситно, морковът се обелва и нарязва на кубчета. Запържват се със щипка сол в тиган с олиото, като се разбъркват, за да не загорят.
Щом зеленчуците поомекнат, се добавя и измитият и отцеден от водата ориз и щом се остъкли, се добавят нарязаните сушени сини сливи, 4-5 с.л. от доматения сок и водата от сливите. Изчаква се оризът да поеме водата и се поръсва със чубрица, черен пипер и сол на вкус.
С леко охладената плънка шаранът се напълва и зашива. Ако остане от плънката за шарана, се разпределя в тавата около него.
За заливката:
В олиото за кратко се задушава нарязания на ситно праз лук, добавят се нарязаната на едро скилидка чесън и обелените и нарязани консервирани домати. Поръсва се с ч.л. захар, сол и черен пипер на вкус и към врящата смес се добавят дафиновите листа. Оставя се няколко минути да покъкри на котлона и се изсипва в тавата около шарана. Отгоре шаранът се поръсва със струйка олио.
Печем пълнения шаран в загрята на 180 градуса фурна за около час, час и малко или докато рибата придобие апетитна златиста коричка.
По време на готвенето доливайте в ъгъла на тавичката по малко вода, ако е необходимо, за да не загори доматеният сос.
Поднасяме нашият пълнен шаран с ориз, домати и сушени сливи.
Добър апетит!