Ezine.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Пълнен шаран с ориз и орехи за Никулден

Пълнен шаран с ориз и орехи за Никулден

Пълнен шаран с ориз и орехи за Никулден
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
125 мин.
Порции
6
"Разкошен пълнен шаран за Никулденската трапеза"

Необходими продукти

  • шаран - 1 брой
  • лук - 1/2 глава
  • ориз - 50 грама
  • моркови - 1 брой
  • черен пипер
  • орехи - 1 шепа (едро смлени)
  • маслини - 8 - 10 бр.
  • вода - 200 мл
  • чесън - 1 скилидка
  • девесил
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистете хубаво шарана и го измийте. Отцедете го от течността.

Овкусете почистената риба с черен пипер и сол.

Загрейте малко олио и запържете настъргания морков, чесъна и наситнения лук. Добавете към тях измития ориз и наситнените маслини и орехи.

Добавете девесила, сол и черен пипер. Разбъркайте и сипете 200 мл топла вода.

Гответе плънката за шарана на умерен огън, докато оризът почти стане готов. Накрая поръсете с прясно нарязан магданоз.

Напълнете шарана и го зашийте с дебел конец.

Намазнете тава за печене и сложете вътре рибата. Намажете я с малко олио и покрийте с фолио.

Загрейте фурната на 200 градуса. Изпечете шарана до готовност - около 60-90 минути. В края махнете фолиото, за да се запече.

Пълненият шаран с ориз и орехи за Никулден е готов.

Разгледайте и другите ни рецепти за вкусен печен шаран или шаранче на тиган.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: