Начин на приготвяне
Внимателно почистете рибите от люспите и вътрешностите. Измийте ги и ги посолете отвън и отвътре. Нарежете лука на филийки и го задушете в 200 мл олио за около 20 минути.
Когато лукът омекне, добавете изплакнатия ориз, натрошените орехови ядки и нарязаните домати. Овкусете със сол, добавете 1 бр. дафинов лист и залейте с 600 мл вряла вода.
Оставете продуктите да се задушават на тих огън около 20 минути. Добавете ситно нарязания магданоз и малко черен пипер.
Когато оризът поеме водата, извадете плънката и останете около 15 минути да се охлади. Напълнете с нея шараните. Намажете ги обилно с останалото олио.
Печете шараните около 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.