Начин на приготвяне
Първо почистете много добре шарана от люспите, вътрешностите и хрилете. Измийте го старателно със студена вода, отцедете и го посолете.
В подходящ дълбок тиган задушете наситнения лук и когато омекне, прибавете ориза. Изпържете до прозрачност на зрънцата.
Овкусете ориза с черен пипер и сол, прибавете червените боровинки (предварително накиснати във вряла вода и отцедени), както и натрошените фъстъци.
Напълнете шарана с получената плънка.
Сложете пълнения шаран в тава ги полейте с малко бяло вино. Околко рибата наредете свежи подправки по избор.
Покрийте тавата с фолио.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете шарана за около 40 минути. Махнете фолиото и допечете за 10-тина минути.
Сервирайте шарана с гарнитура по ваш избор.
Пълненият никулденски шаран с лук и фъстъци е готов.
Опитайте и от другите ни рецепти за шаран за Никулден.