Начин на приготвяне
Изсипете маята в топлата вода и добавете захарта и около 5-6 с.л. брашно. Изчакайте маята да шупне и сипете в брашното. Добавете и другите продукти и постепенно замесете меко и еластично тесто.
Може да го приготвите предишния ден и да оставите да втаса в хладилника. На следващия ден извадете на стайна температура и след като се стопли го премесете, за да стане пак еластично.
Ако пък го правите на момента, изчакайте тестото да утрои обема си и започнете да работите с него. Направете толкова топчета, колкото кренвирши имате (1 е достатъчен за 2 кренвиршки).
Разточете топчето тесто на правоъгълник, нарежете на ресни долната половина. Горната намажете с лютеница, сложете кренвирш и резен кашкавал, навийте на стегнато рулце. Страните ги подгъвайте навътре.
Наредете кренвиршките в тава с хартия за печене и ги намажете с жълтък, поръсете с маково семе. Оставете да починат 15-тина минути и печете в загрята на 170 градуса фурна.
Домашните кренвиршки за деца са готови.