Начин на приготвяне
Започнете със сиропа. Смесете захарта и водата и поставете на котлона да заври.
След като заври, прибавете ванилията и лимоновия сок, отстранете тенджерата и оставете настрани да се охлади напълно.
Сгънете всяка от корите за баница поотделно, като хармоника.
Подредете ги една до друга в намазнена тава, поръсете ги с предварително смесените грис и смлени орехи, включително и в улеите и напръскайте с разтопеното масло.
Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна до придобиване на лек кафяв загар на корите.
Докато корите се пекът, смесете продуктите за заливката за сладка баница и ги разбъркайте добре.
Извадете тавата със запечените кори и върху тях разпределете заливката равномерно, като се стремите да попадне и в улеите.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и я върнете във фурната и печете на 180 градуса, за 35 минути, като последните 5 минути, премахнете фолиото.
Залейте внимателно готовия горещ сладкиш със студения сироп.
След няколко часа турският сладкиш с грис, орехи и готови кори е напоен със сиропа и готов за сервиране.