Ezine.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Турска сладка баница с грис и орехи

Турска сладка баница с грис и орехи

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Турска сладка баница с грис и орехи
Снимка: Мария Симова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • кори за баница - 400 г
  • пшеничен грис - 1/2 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • масло - 100 г
  • заливка
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сироп
  • захар - 500 г
  • вода - 700 мл
  • ванилия - 1 прахче
  • лимони - 0, 5 бр. сока
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете със сиропа. Смесете захарта и водата и поставете на котлона да заври.

След като заври, прибавете ванилията и лимоновия сок, отстранете тенджерата и оставете настрани да се охлади напълно.

Сгънете всяка от корите за баница поотделно, като хармоника.

Подредете ги една до друга в намазнена тава, поръсете ги с предварително смесените грис и смлени орехи, включително и в улеите и напръскайте с разтопеното масло.

Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна до придобиване на лек кафяв загар на корите.

Докато корите се пекът, смесете продуктите за заливката за сладка баница и ги разбъркайте добре.

Извадете тавата със запечените кори и върху тях разпределете заливката равномерно, като се стремите да попадне и в улеите.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и я върнете във фурната и печете на 180 градуса, за 35 минути, като последните 5 минути, премахнете фолиото.

Залейте внимателно готовия горещ сладкиш със студения сироп.

След няколко часа турският сладкиш с грис, орехи и готови кори е напоен със сиропа и готов за сервиране.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: