Начин на приготвяне
Нарежете всеки локум на четири парченца по дължина. Нарежете орехите на по-едри парчета. Може и да ги смелите в блендер.
За плънката за сладката баница разбийте яйцата със захарта (1/2 ч.ч.).
Прибавете към тях брашното, предварително смесено с бакпулвера, и разбъркайте до хомогенна смес.
Вземете една кора я намажете с 1 с.л. олио. Върху нея поставете втора кора и също намажете с олио. След това сложете по 2 с.л. от плънката и разнесете навсякъде.
В тесния край на корите наредете резенчета локум плътно едно до друго по цялата дължина на корите. Поръсете с орехи и навийте на руло.
Намажете тава в малко олио. Ако ползвате кръгла тава, започнете да навивате корите от средата на тавата. Разбира се може да ползвате и правоъгълна, в която да наредите рулата едно до друго.
Намажете баницата с локум с малко олио и сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути до златист загар.
Пригответе захарния сироп. Щом заври, оставете на котлона 5 минути и след това прибавете ванилията и малко прясно изцеден сок от лимон. С горещия сироп залейте добре охладената сладка баница.
Оставете за няколко часа да поеме сиропа, най-добре покрита с кърпа, и след това се насладете на тази сочна и сладка локумена баница с орехи.
Да ви е сладко!