Ezine.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сладка локумена баница с орехи

Сладка локумена баница с орехи

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Сладка локумена баница с орехи
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • кори за баница - 400 фини
  • яйца - 3 - 4 бр. М размер
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • локум - 2 кутии
  • орехи - 150 г
  • захарен сироп
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч. (може и 2 ч.ч.)
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - сок от 1/4 цитрус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете всеки локум на четири парченца по дължина. Нарежете орехите на по-едри парчета. Може и да ги смелите в блендер.

За плънката за сладката баница разбийте яйцата със захарта (1/2 ч.ч.).

Прибавете към тях брашното, предварително смесено с бакпулвера, и разбъркайте до хомогенна смес.

Вземете една кора я намажете с 1 с.л. олио. Върху нея поставете втора кора и също намажете с олио. След това сложете по 2 с.л. от плънката и разнесете навсякъде.

В тесния край на корите наредете резенчета локум плътно едно до друго по цялата дължина на корите. Поръсете с орехи и навийте на руло.

Намажете тава в малко олио. Ако ползвате кръгла тава, започнете да навивате корите от средата на тавата. Разбира се може да ползвате и правоъгълна, в която да наредите рулата едно до друго.

Намажете баницата с локум с малко олио и сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса за 30 минути до златист загар.

Пригответе захарния сироп. Щом заври, оставете на котлона 5 минути и след това прибавете ванилията и малко прясно изцеден сок от лимон. С горещия сироп залейте добре охладената сладка баница.

Оставете за няколко часа да поеме сиропа, най-добре покрита с кърпа, и след това се насладете на тази сочна и сладка локумена баница с орехи.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: