Козуначени гевречета

26/01/2020
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо154
  • Преглеждания за месеца53
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • мас - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • лимонена захар - 1/2 пакетче
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 30 г
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр
  • вода - 1/4 ч.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в купа. Разтопяваме маста.

Затопляме прясното мляко. Правим кладенче в брашното и вътре начупваме маята.

Добавяме маста, прясното мляко, яйцата, захарта, солта и лимонената захар.

Разбъркваме от средата към края като постепенно взимаме по малко брашно.

След като сме разбъркали, грубо започваме да месим тесто като си сипваме на ръцете по малко олио.

Покриваме добре омесеното тесто с фолио и го оставяме да втаса за 1 час.

След това го премесваме отново и го разделяме на малки питки с големина на яйце.

Всяка питка правим на дълъг фитил.

Усукваме два по два фитила и оформяме на геврече.

Подреждаме гевречета в тава, покрита с хартия за печене.

Оставяме ги да престоят още 30 минути.

След това ги намазваме с разбития жълтък с водата и ги поръсваме обилно със захарта.

Слагаме гевречетата в студена фурна и включваме на 50 градуса.

След 10 минути увеличаваме температурата на 150 градуса и печем още 10 минути.

Накрая пускаме на 200 градуса и допичаме козуначените гевречета до златисто - около 6-7 минути.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар