Начин на приготвяне
Към каймата се прибавят кимионът, чубрицата и сол (ако е необходимо), и се омесва добре. В тиган се загрява зехтинът и към него се добавя кайма.
С дървена лъжица се бърка, за да се раздроби на парчета. След 3-4 минути се слага и ситно нарязаният лук. Задушава се, докато лукът поомекне и се добавят настърганите на ренде домати, в които предварително се слага чаена лъжичка захар.
Този сос за макарони се оставя да къкри на слаб огън.
Макароните се варят според указанието на опаковката - водата трябва да заври и едва след това да добавите пастата. На всяка опаковка е оказано точното време за варене.
След като сосът се сгъсти, се поръсва с пресен босилек и магданоз, и котлонът се изключва. Сварените и отцедени макарони се заливат с доматения сос и ястието е готово за консумация.
Забележка: При необходимост може да добавите сол в соса. Аз лично не слагам, защото децата не бива да консумират много сол.
Каймата в рецептата за макарони с доматен сос за деца може да бъде заменена с шунка. А макароните нека са с по-интересна форма, а да са атрактивни за малчуганите.