Начин на приготвяне
Настъргваме тиквата. Ако нямате сварена, може да ползвате и печена тиква. Към нея добавяме останалите продукти за плънката на тиквеника. Разбъркваме добре.
Гребваме и разпределяме равномерно по дължината на лист, предварително намаслен с олио. Завиваме на руло. Рулата подреждаме в намаслена тава, като ги вием под формата на охлюв. От това действие идва и името на тиквеника - вийник.
Когато подредим вийника, го намазваме или напръскваме с олио.
Печем в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути, или до добиваме на златист цвят. Ако фурната ви е много силна, може в началото да го завиете с фолио за печене.
Готовият постен вийник поръсваме с вода и завиваме с чиста кърпа, след като го извадим от фурната. Престоява така, за да омекне и го поднасяме, поръсен с пудра захар.