Начин на приготвяне
Бобът се измива и накисва за осем часа във вода. Водата се изхвърля и налива нова, след което бобът се слага на котлона. След като водата заври, се изхвърля отново.
Бобът се прехвърля в глинен гювеч и към него се прибавят нарязаните на дребно лук, морков и чушка. Прибавят се доматите, подправките и олиото.
Подготвеният свински джолан се натрива с малко червен пипер, и се поставя върху боба. В гювеча се налива вода, похлупва се и се слага в студена фурна.
Пече се отначало на 220 градуса за половин час, след което температурата се намаля на 150 градуса. Бобът се готви още три часа, или докато уври. Към края на готвенето се овкусява със сол.
Боб в гювеч на фурна с джолан - вкусно и традиционно ястие!