Начин на приготвяне
Белим гъбите (250 г печурки пресни) и измиваме добре. Нарязваме ги на малки парченца.
Почистваме зеления лук (1-2 стръка), измиваме и нарязваме ситно.
В тенджерка наливаме олио (4-5 с.л.) и слагаме да се задушават гъбите и лукът, като прибавяме малко топла вода (1/2 к.ч.). Ръсваме черен пипер.
Задушаваме, докато останат на мазнина, и запържваме като разбъркваме. Прибавяме червен пипер (1 щипка) и измит в няколко води ориз. Слагаме наситнени листа пресен джоджен.
Наливаме топла вода (3 ч.ч.). Варим, докато оризът поеме водата. Тогава прехвърляме в малка тавичка.
Приготвяме заливката за дроб сарма, в случая постна. В касерола наливаме олио (3 с.л.). Загряваме и слагаме бяло брашно (1 с.л.) и царевично брашно (2 с.л.). Слагаме щипка сол и къри. Като се запържи брашното, дръпваме съда от котлона.
В чаена чаша слагаме бакпулвер (1 к.л.) и натурално нишесте . Заливаме ги с половин чаена чаша вода и разбъркваме да се разтворят.
Изливаме с непрекъснато разбъркване при запърженото брашно. Отново връщаме на котлона и сваряваме, да се сгъсти.
Получения сос разпределяме върху дроб сармата и заглаждаме.
Слагаме да запечем в силна нагрята фурна за 5 или повече минути. Може да сервираме постната дроб сарма като основно ястие или да прибавим за гарнитура.
Коментари