Начин на приготвяне
Пресният лук се нарязва на дребно. Заедно с почистените и нарязани гъби се задушава в загрята мазнина. Когато омекнат, към тях се прибавя измитият ориз. След кратко разбъркване, се прибавя размразеният спанак и около половин чаена чаша вода.
Прибавят се сол на вкус, сух джоджен, червен и черен пипер. Щом оризът попие водата, всичко се прехвърля в тавичка. Наливат се още около две чаши и половина вода, тавата се покрива с алуминиево фолио и слага във фурна.
Дроб сармата без месо се пече на 200 градуса до готовност на ориза. Когато е почти готова, се маха фолиото и дроб сармата се залива със заливка, приготвена от две разбити яйца с кисело мляко, брашно и малко сода.
Вкусното вегетарианско ястие се връща във фурната и се допича още 15 минути до приятен загар.
Сервираме вегетарианска дроб сарма по желание с кисело мляко.