Постна дроб сарма с гъби

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
143
3
1407
09/11/2019
"Ето че и хората, които не обичат месо, може да опитат добре познатата дроб сарма с гъби, предлагаме ви постен вариант на това любимо ястие "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо234
  • Преглеждания за месеца52
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментари1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • печурки - 250 г гъби пресни
  • зелен лук - 1 - 2 стръка
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • джоджен - пресен няколко листа
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 щипка
  • олио - 5 с.л.
  • Заливка
  • бяло брашно - 1 с.л.
  • царевично брашно - 2 с.л. фино
  • нишесте - 1 ч.л. натурално
  • сол
  • къри - подправка сушена микс
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белим гъбите (250 г печурки пресни) и измиваме добре. Нарязваме ги на малки парченца.

Почистваме зеления лук (1-2 стръка), измиваме и нарязваме ситно.

В тенджерка наливаме олио (4-5 с.л.) и слагаме да се задушават гъбите и лукът, като прибавяме малко топла вода (1/2 к.ч.). Ръсваме черен пипер.

Задушаваме, докато останат на мазнина, и запържваме като разбъркваме. Прибавяме червен пипер (1 щипка) и измит в няколко води ориз. Слагаме наситнени листа пресен джоджен.

Наливаме топла вода (3 ч.ч.). Варим, докато оризът поеме водата. Тогава прехвърляме в малка тавичка.

Приготвяме заливката за дроб сарма, в случая постна. В касерола наливаме олио (3 с.л.). Загряваме и слагаме бяло брашно (1 с.л.) и царевично брашно (2 с.л.). Слагаме щипка сол и къри. Като се запържи брашното, дръпваме съда от котлона.

В чаена чаша слагаме бакпулвер (1 к.л.) и натурално нишесте . Заливаме ги с половин чаена чаша вода и разбъркваме да се разтворят.

Изливаме с непрекъснато разбъркване при запърженото брашно. Отново връщаме на котлона и сваряваме, да се сгъсти.

Получения сос разпределяме върху дроб сармата и заглаждаме.

Слагаме да запечем в силна нагрята фурна за 5 или повече минути. Може да сервираме постната дроб сарма като основно ястие или да прибавим за гарнитура.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нали
Нали
09.11.2019 21:31
Мляко нямали в рецептата?
0
0
Илияна Димова
В рецептата няма мляко
0
0