Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Мусака»Моята телешка мусака с картофи и тиквички

Моята телешка мусака с картофи и тиквички

ГеновеваГеновева
Копирайтър
2521k1k3
Моята телешка мусака с картофи и тиквички
Снимка: Геновева
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Една по-различна мусака с телешко месо, която обаче също си подхожда идеално с кисело мляко - да не го забравите"

Необходими продукти

  • тиквички - 2 бр.
  • картофи - 500 г
  • моркови - 2 бр. големи
  • домати - 1 бр. голям
  • телешка кайма - 400 г
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • зеленчукова подправка - на Маги
  • магданоз
  • олио
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 2 стръка
  • за заливката
  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • сол
  • черен пипер
  • олио
  • брашно - 5 - 6 големи лъжици
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържваме двата вида лук в мазнина. Нарязваме тиквичките, морковите и картофите на не много едри кубчета. Добавяме ги към лукa в тавата да се задушат и те.

Белим домата и го режем на кубчета, след което го добавяме и него. Накрая добавяме каймата, като сме добавили малко вода към нея и разбъркаме.

След като запържим всички зеленчуци и каймата, добавяме подправките да я овкусим, а именно сол, черен пипер, чубрица, пресен магданоз и зеленчуковата подправка. Разбъркваме и добавяме вода да се покрият зеленчуците.

Слагаме във фурната да се пече. През това време си правим Бешамела, като сгорещяваме повечко олио и запържим брашното в него.

След това добавяме студеното прясно мляко и бъркаме енергично до получаването на еднородна, гъста смес. Бъркайте постоянно, за да не залепне сосът.

След като се сгъсти, добавяме разбитите яйца и оставяме соса така за още 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Накрая посоляваме, добавяме черен пипер и настъргваме индийско орехче.

Махаме от котлона и оставяме да изстине, докато се сготвят зеленчуците и каймата. След като водата от тавата се е изпарила, изсипваме Бешамела отгоре, разпределяме и връщаме обратно мусаката да се запече във фурната.

При сервиране добавете 1-2 лъжици кисело мляко в чинията с вашата телешка мусака с картофи и тиквички.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: