Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Ориз на фурна»Пуешко месо с ориз и зеленчуци

Пуешко месо с ориз и зеленчуци

Пуешко месо с ориз и зеленчуци4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • пуешко месо - 700 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • гъби - 300 г
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • чери домати - 10 бр.
  • сол
  • олио - 6 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л. смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуешкото месо, при мен маншони, се слага в тенджера с подсолена вода и се вари за кратко. Лукът, морковът и чушката се нарязват на дребно и се задушават в мазнина.

След като омекнат, към тях се прибавят нарязаните на филийки гъби (кралски печурки), а малко след това и измитият ориз. Налива се около една чаена чаша вода и се оставя оризът да набъбне.

Ястието се овкусява със сол и смлян черен пипер, след което се прехвърля в тава. Отгоре върху ориза се нареждат разполовените чери доматчета и полусвареното пуешко месо.

В тавата се наливат още две чаени чаши и половина вода, след което тя се покрива с алуминиево фолио и поставя във фурната.

Пуешкото с ориз и зеленчуци се пече на 200 градуса за около час, като малко преди готовност се маха фолиото. По желание готовото ястие може да се поръси с нарязан на дребно пресен магданоз.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: