Начин на приготвяне
Измиваме агнешкото месо (500-600 г), подсушаваме и нарязваме на порционни парчета. Поръсваме ги с черен пипер, количество на вкус. В подходящ съд за пържене наливаме олио (3-4 с.л.) и слагаме да запържим порциите агнешко месо.
Като се запържат, ги изваждаме от мазнината (която запазваме) и слагаме месото в подходящ за печене съд с капак. Поръсваме агнешкото със сол, червен пушен пипер (1 ч.л.) и брашно (1 с.л.). Слагаме почистени и измити цели стръкове зелен лук и джоджен (който харесва, може да ги сложи нарязани на ситно).
Наливаме топла вода (2 ч.ч.) и слагаме капак на тавичката (може да сложим алуминиево фолио за печене вместо капак.) Поставяме тавичката във фурната и включваме на 200 градуса да се пече. През това време почистваме зеления боб (400 г), измиваме, нарязваме на парченца и бланшираме във вряща вода за 5 минути.
После сипваме боба в цедка и обливаме със студена вода. Оставяме да се отцеди от водата. Когато се отцеди, задушаваме в олиото от пържене на агнешкото месо, като слагаме и настърган лук, черен пипер, червен пипер и брашно (1 с.б.). Картофите белим, измиваме и нарязваме на средни по големина парчета.
Като се запече агнешкото месо за 30-35 минути, изваждаме тавичката от фурната. Махаме внимателно фолиото или капака (внимаваме да не се изгорим от горещата пара). Слагаме при агнешкото месо зеленият боб и картофите и наливаме 1 ч.ч. топла вода. Печем още до готовност и предпочитаната гъстота.