Донъти с лимонова глазура

15/06/2019
ВИОЛЕТА МАТЕВА
отВИОЛЕТА МАТЕВАНовак1694
"Ние специално заради глазурата си взимаме допълнително, нали не си мислите, че ей така го правим "
  • Приготвяне40 мин.
  • Готвене20 мин.
  • Общо60 мин.
  • Порции20
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо135
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • мая - 30 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • масло - 5 с.л. разстопено
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 500 г и за доомесване
  • олио - 1 ч.ч. за пържене
  • глазура
  • пудра захар - 3 с.л.
  • лимонoв сок - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло прясно мляко се натрошава маята със захарта, разбърква се и добавяме 3-4 с.л. брашно да стане като каша. Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто.

Оставя се да втаса 40 минути и се точи кора с дебелина 1 см. С ринг или чашка се изрязват кръгчета с диаметър 5-7 см, а в средата се изрязва с по-малък отвор. Оставят се за още 15 минути да бухнат.

В загрято олио на умерен огън поничките се пържат до златисто от двете страни. Приготвя се глазура за понички от пресята пудра захар и лимонов сок, като се разбърква с вилица.

Топим донът от едната страни или с гърба на лъжицата се намазва леко и отгоре, после поръсваме малко шоколадови пръчици.

Глазурата не е за всички, ако искате може да увеличите пудрата захар и лимоновия сок.

Останалите просто поръсете с пудра захар и сервирайте! Броят им зависи от диаметъра на ринга.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар