Начин на приготвяне
Нарежете лука на полумесеци, а чесъна – на ситно и ги изпържете в дълбок тиган в 3 с.л. зехтин, докато станат прозрачни, добавете доматеното пюре, накълцаните домати заедно със сока от буркана, поръсете с черен пипер и сол и варете 20 мин. на тих огън без капак.
Добавете към соса обелените и нарязани на филийки картофи, прибавете мащерката, черен пипер и сол на вкус, разбъркайте и след 5 мин. свалете тигана от огъня.
Загрейте в друг тиган маслото и останалия зехтин, изпържете по 5 мин. от всяка страна натритите с черен пипер и сол подсушени пържоли, поръсете ги с босилека и след 1 мин. ги свалете от котлона, разпределете ги по чиниите и ги залейте с доматени сос.