Начин на приготвяне
Приготвяме блат за руло, като в голяма купа за разбиване счукваме яйцата (6 бр.), прибавяме ванилия (1 бр.) и кристална захар (1/2 ч.ч.). Разбиваме с миксер енергично няколко минути, докато сместа стане плътна и пухкава. Наливаме на струйка олиото и отново разбиваме.
После пресяваме брашното, смесваме с бакпулвера и поетапно прибавяме към яйцата, но внимателно разбъркваме с бъркалка, да не спадне сместа. Сипваме и натурално нишесте (1 бр. от 60 г). Полученото тесто насипваме в голяма, квадратна тава на фурната, покрита с хартия за печене, намазана с олио.
Слагаме в предварително нагрята на 180 градуса фурна, да се изпече на средното ниво, с горно и долно нагряване на реотаните. След 10 минути печене проверяваме със суха клечица и ако няма полепнало тесто по клечицата, изключваме фурната и изваждаме тавата с блата след няколко секунди.
Изпечения блат обръщаме върху хартия за печене. Отлепваме внимателно хартията от печенето и навиваме блата на руло, заедно с другата хартия. Оставяме така навито, докато се охлади. През това време приготвяме сиропа и крема.
За сиропа в тенджера слагаме кристална захар (1 ч.ч.) и нагряваме, докато се карамализира. Когато добие меден цвят, дръпваме съда от котлона и много внимателно, за да не ни изпръска, горещият карамел, наливаме топла вода (2 ч.ч.).
Връщаме отново тенджерата на котлона и варим, докато карамелът се разтопи във водата и получим карамелен сироп. Капваме няколко капки течна есенция ром и оставяме сиропът да се охлади. За крема в тенджера наливаме прясно мляко (1 ч.ч.) и подслаждаме със захар (5 с.л.).
Като заври млякото, постепенно и на струйка, наливаме разтворено в прясно мляко (1/2 ч.ч.), десертно нишесте (1 бр. пакетче от 40 г). Разбъркваме с бъркалка и сваряваме гъст пудинг. Дръпваме от котлона и прибавяме краве масло (30 г).
Оставяме да се охлади, като периодично разбъркваме с бъркалка. Предварително охладената течна подсладена сладкарска сметана (500 мл), разбиваме в голям съд с миксер до твърди връхчета. Половината от разбитата сметана, слагаме при охладения ванилов пудинг.
Разбъркваме с миксер и после слагаме и другата сметана. Смесваме хомогенно. Отделяме малко от получения крем за украса. В по-голямото количество крем, слагаме нарязани ягоди и смесваме добре. Разгъваме навития на руло блат.
Напояваме с половината от охладения карамелен сироп, като си помагаме с четка. Сиропираният блат, намазваме с крема с ягодите. Навиваме на руло и опаковаме с хартия за печене. Слагаме в хладилник за 1 час.
После внимателно нарязваме рулото на парчета, слагаме в десертни чинийки и допълнително сиропираме с другата половина карамелен сироп. Украсяваме с отделения крем и с цели ягоди, оформени красиво.