Сочно руло с ягоди и вкусен крем

02/06/2019
Илияна Димова
отИлияна ДимоваЕнтусиаст113912
"Точно си помислим, че трябва да започнем диета и баааам - някой вади ей такава рецепта за сочно руло с ягоди и вкусен крем "
  • Приготвяне60 мин.
  • Готвене25 мин.
  • Общо85 мин.
  • Порции1
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо185
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч. кристална
  • ванилия - 1 бр. пакетче
  • бакпулвер - 1 бр.
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • нишесте - 1 бр. пакетче от 60 г натурално
  • олио - 1/2 к.ч.
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч. кристална
  • вода - 2 ч.ч.
  • есенция - ром, течна
  • За крема
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 5 с.л. кристална
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч. за разтваряне нишестето
  • нишесте - 1 бр.от 40 г на д - р Йоткер, десертно ванилия
  • масло - 30 г краве
  • сладкарска сметана - 500 мл подсладена, течна
  • ягоди - 1 ч.ч. нарязани
  • ягоди - цели, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме блат за руло, като в голяма купа за разбиване счукваме яйцата (6 бр.), прибавяме ванилия (1 бр.) и кристална захар (1/2 ч.ч.). Разбиваме с миксер енергично няколко минути, докато сместа стане плътна и пухкава. Наливаме на струйка олиото и отново разбиваме.

После пресяваме брашното, смесваме с бакпулвера и поетапно прибавяме към яйцата, но внимателно разбъркваме с бъркалка, да не спадне сместа. Сипваме и натурално нишесте (1 бр. от 60 г). Полученото тесто насипваме в голяма, квадратна тава на фурната, покрита с хартия за печене, намазана с олио.

Слагаме в предварително нагрята на 180 градуса фурна, да се изпече на средното ниво, с горно и долно нагряване на реотаните. След 10 минути печене проверяваме със суха клечица и ако няма полепнало тесто по клечицата, изключваме фурната и изваждаме тавата с блата след няколко секунди.

Изпечения блат обръщаме върху хартия за печене. Отлепваме внимателно хартията от печенето и навиваме блата на руло, заедно с другата хартия. Оставяме така навито, докато се охлади. През това време приготвяме сиропа и крема.

За сиропа в тенджера слагаме кристална захар (1 ч.ч.) и нагряваме, докато се карамализира. Когато добие меден цвят, дръпваме съда от котлона и много внимателно, за да не ни изпръска, горещият карамел, наливаме топла вода (2 ч.ч.).

Връщаме отново тенджерата на котлона и варим, докато карамелът се разтопи във водата и получим карамелен сироп. Капваме няколко капки течна есенция ром и оставяме сиропът да се охлади. За крема в тенджера наливаме прясно мляко (1 ч.ч.) и подслаждаме със захар (5 с.л.).

Като заври млякото, постепенно и на струйка, наливаме разтворено в прясно мляко (1/2 ч.ч.), десертно нишесте (1 бр. пакетче от 40 г). Разбъркваме с бъркалка и сваряваме гъст пудинг. Дръпваме от котлона и прибавяме краве масло (30 г).

Оставяме да се охлади, като периодично разбъркваме с бъркалка. Предварително охладената течна подсладена сладкарска сметана (500 мл), разбиваме в голям съд с миксер до твърди връхчета. Половината от разбитата сметана, слагаме при охладения ванилов пудинг.

Разбъркваме с миксер и после слагаме и другата сметана. Смесваме хомогенно. Отделяме малко от получения крем за украса. В по-голямото количество крем, слагаме нарязани ягоди и смесваме добре. Разгъваме навития на руло блат.

Напояваме с половината от охладения карамелен сироп, като си помагаме с четка. Сиропираният блат, намазваме с крема с ягодите. Навиваме на руло и опаковаме с хартия за печене. Слагаме в хладилник за 1 час.

После внимателно нарязваме рулото на парчета, слагаме в десертни чинийки и допълнително сиропираме с другата половина карамелен сироп. Украсяваме с отделения крем и с цели ягоди, оформени красиво.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар