Питка за 24 май

Неделина ДимитроваНеделина Димитрова
Копирайтър
77308180641
Питка за 24 май
Снимка: Неделина Димитрова
2 / 4
25/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • мая - половин кубче прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио 2 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 белтък за тестото + 1 жълтък за намазване на питката
  • брашно - около 5 ч.ч.
  • масло - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставяме половината кубче мая, отгоре изсипваме солта, захарта, водата, която трябва да бъде с температурата на тялото, прясното мляко също се стопля и се изсипва в купата. Прибавят се 2 лъжички олио и белтъкът от 1 яйце.

Всичко това се разбърква и се оставя маята да се разтвори напълно. В дълбок съд пресяваме 4 чаши брашно (при нужда по време на замесване на тестото прибавяме още брашно).

След като маята се разтвори, течните съставки се изсипват при брашното. Замесва се меко тесто, след което се удря 100 пъти.

Готовото тесто разделяме на три равни части, а при желание за декорация се оставя малка част от него. Първото топче се разточва колкото дъното на тавата, намазва се с разтопено масло. При второто топче и процедурата се повтаря, вторият не се поставя върху първия, третият лист се разточва, но не се маже с масло. Той се поставя върху другите два листа.

С помощта на точилка разточваме един голям лист, стараем се да има кръгла форма. С помощта на ножче за пица се нарязва на малки триъгълничета. Всяко едно триъгълниче се навива като за кифличка.

Кифличките се поставят върху тава, покрита с хартия за печене. Оставя се да втаса във фурна на 50 градуса за 30 минути.

През това време може да изработите декорациите за питката. Случая съм използвала маково семе, което прибавих към тестото, което отделих по-рано.

Вече втасалата питка се намазва с разбит жълтък. Намазаната питка се украсява и се пъха във фурната за около 35 минути на 180 градуса. За да разберем дали питката се е изпекла, използваме дървено шишче, като надупчваме на няколко места питката, ако не остане тесто по шишчето, то питката за 24 май е готова.

Изкарва се и се покрива с кърпа.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: