Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Моят сполучлив златен кекс

Моят сполучлив златен кекс

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Моят сполучлив златен кекс
Снимка: Йозлям Кадирова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Ако искате всеки път да се радвате на сполучлив резултат, запишете си тази рецепта - винаги се получава"

Необходими продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • масло - 125 г
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • какао - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-бързият начин е да разбиете яйцата със захарта и маслото до пълното разтваряне на захарта и до придобиване на консистенция на крем.

Но ако искате да сте по-прецизни, разделете яйцата на белтъци и жълтъци, разбийте белтъците с 1/3 от захарта до сняг.

След това разбийте жълтъците със захарта и маслото отново много добре, добавете прясното мляко и при непрекъснато бъркане добавете предварително пресятите брашно, бакпулвер и ванилия.

Готовата кексова смес разделете на 3 равни части. Най-прецизно е, когато измерите цялото количество (при мен беше около 1048 г и ги разделих на по 348 г в 3 купички).

Едната част изсипете в съда, в която ще се изпече кекса.

Към втората добавете какаото и бъркайте до хомогенност. Изсипете върху бялата смес във формата и с помощта на клечка за зъби направете извивки.

Изсипете и третата част върху какаовата и изпечете на 160 градуса за около 30-40 минути.

Докато е все още горещ, извадете мраморния кекс и го поставете върху решетка (така ще приеме и формата на решетката) и след като изстине, поръсете Златния кекс с пудра захар.

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Йозлям Кадирова
Йозлям Кадирова
Напротив. Кексовете, в които се използва прясно мляко, са страшно меки :)
23.10.2019 20:08
8
Eli Kapitanova
Eli Kapitanova
Правила съм го но става сух поначало кексовете с прясно мляко са сухи
22.10.2019 22:30