Начин на приготвяне
За приготвянето на блата се разбиват двете яйца и захарта. Към тях се прибавят олиото, брашното и ванилията.
След разбиване на сместа тя се прехвърля във форма с подвижен борд, застлана с хартия за печене и с диаметър 20 см. Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна. Готовият блат се пставя настрани да изстине.
За белия слой в купа се разбиват течната сметана и захарта. Към тях се прибавя заквасената сметана и леко се обърква.
Желатинът се слага в купа с 3-4 супени лъжици вода за да набъбне, след което се втечнява на водна баня и се прибавя към сметановата смес.
Накрая се прибавят изчистените иарязани на дребно ягоди. След разбъркване сместа се излива върху блата и цялата форма се слага в хладилника да се стегне десертът.
За ягодовото желе е необходимо да се пасират ягодите с няколко лъжици захар. Към тях се прибавя втечненият желатин (с желатина се процедира по описаният по-горе начин).
Готовата смес се излива върху вече стегналия сметанов слой. Парфето се връща отново в хладилника и престоява така поне три-четири часа.
Преди сервиране на парфето се маха подвижният борд и се декорира с ягоди и листа прясна мента.