Бисквитена торта с козунак

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Бисквитена торта с козунак
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Не ви трябват блатове за приготвянето на вкусна торта, трябва ви тази рецепта и малко стар козунак"

Необходими продукти

  • козунак - 500 г стар
  • нишесте - 1 пакет ягода
  • прясно мляко - 500 г
  • течна сметана - 100 мл
  • краве масло - 30 г
  • крем ягода - 60 г
  • захар - 5 - 6 с.л.
  • стафиди - 1 шепа
  • бисквити - житен дар 6 - 7 бр.
  • прясно мляко - подсладено, за сиропиране 100 мл
  • заливка
  • крем шоколад - 3 с.л.
  • прясно мляко - 50 мл
  • пудра захар - 1 с.л.
  • масло - 30 г
  • кокосови стърготини - 1 с.л. за поръсване
  • мента - 3 листа за свежест
  • теменужка - за декор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стар козунак се нарязва на резени с дебелина от 1 см. Приготвя се кремът, като се загрява 400 мл прясно мляко със захар и 100 мл сметана.

Нишесте ягода се разбърква с останалите 100 мл прясно мляко, да стане рядка каша, и сипваме в горещото мляко. Разбърква се докато сгъсти, сваля се от котлона и добавяме маслото.

След като се разбърка, оставяме леко да се охлади и започваме да редим козуначената торта.

В стъклена купа се застила прозрачно фолио и по дъното и стените се нареждат филии, а празнините се запълват с малки парченца от козунака.

С четка се намазват леко парченцата козунак с прясно мляко, подсладено със захар. Сипва се малка част от крема, отгоре се нареждат стафиди, филии козунак и отново крем. Завършва се с ред бисквити, те ще са основата на тортата, когато се обърне.

Завива се с фолио и оставяме за една нощ в хладилника. На другия ден се обръща в чиния, фолиото се сваля и приготвяме глазурата, като продуктите се загряват на слаб огън до гладка смес. Оставя се да изстине и се залива отгоре, краищата се поръсват с кокос и бисквитената торта се докорира с листа мента и теменужка.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: