Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Сиропиран лимонов кекс с глазура

Сиропиран лимонов кекс с глазура

Сиропиран лимонов кекс с глазура
Снимка: Албена Асенова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Ако най-хубавите кексове са сиропираните, то този е истински шампион"

Необходими продукти

  • краве масло - 125 г
  • захар - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • лимонова кора - на 1 лимон, настъргана
  • лимонов сок - на 1/2 лимон
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • ванилия
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • За сиропиране на кекса
  • захар - 3 с.л.
  • лимонов сок - от един лимон
  • За глазурата
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • пудра захар - 3/4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват омекналото масло и захарта до побеляване. При непрекъснато бъркане се добавят се едно по едно яйцата, а след тях лимонов сок.

Брашното се пресява, прибавят му се бакпулверът, солта, настърганата лимонова кора и ванилията. На порции към масленояйчената смес се прибавят на порции брашното и киселото мляко.

Готовата смес се изсипва в продълговата форма за кекс, която предварително е покрита с хартия за печене. Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Изстиналият лимонов кекс се сиропира със смес от лимонов сок и захар, която се загрява на котлона до разтопяването на захарта.

Глазурата се приготвя, като се разбърка пудра захар и лимонов сок до кремообразна консистенция, с която се намазва готовият сиропиран сладкиш.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: