Начин на приготвяне
Продуктите за кекса трябва да са на стайна температура, т.е. изкарани от хладилника поне 30 минути предварително.
Разбийте яйцата със захарта до побеляване за около 7 минути.
Прибавете настърганата лимонова кора, както и лимоновата есенция и лимоновия сок. Постепенно и на тънка струйка изсипете олиото, а след това прибавете киселото мляко, бакпулвера и брашното (препоръчително е то да е предварително пресято).
Изсипете сместа за лимонов кекс в предварително затоплена и намаслена форма за кекс, изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 - 40 минути.
Важно: Не отваряйте вратичката на фурната през първите 20 минути, защото това може да развали формата на вашия пандишпанов кекс.
За сполучлив пухкав кекс и ако разполагате с повече време, разбийте отделно белтъците с 3 с.л. захар до твърд сняг, жълтъците с останалите съставки и накрая ги смесете, като използвате шпатула и бъркате само в една посока.
По този начин ще имате перфектния пандишпанов лимонов кекс.