Начин на приготвяне
В купа се разбиват омекналото масло и захарта до побеляване. При непрекъснато бъркане се добавят се едно по едно яйцата, а след тях лимонов сок.
Брашното се пресява, прибавят му се бакпулверът, солта, настърганата лимонова кора и ванилията. На порции към масленояйчената смес се прибавят на порции брашното и киселото мляко.
Готовата смес се изсипва в продълговата форма за кекс, която предварително е покрита с хартия за печене. Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Изстиналият лимонов кекс се сиропира със смес от лимонов сок и захар, която се загрява на котлона до разтопяването на захарта.
Глазурата се приготвя, като се разбърка пудра захар и лимонов сок до кремообразна консистенция, с която се намазва готовият сиропиран сладкиш.