Начин на приготвяне
Патладжанът се нарязва на кубчета и се слага в купа с подсолена вода, за да излезе горчивината му. Тиквичката също се нарязва на кубчета и заедно с отцедения патладжан се нарежда в тава, застлана с хартия за печене. Зеленчуците се поръсват със сол и малко зехтин, след което се слагат във фурната и се пекат, докато омекнат.
Лукът и чесънът се нарязват на филийки и се задушават в дълбок тиган с малко мазнина. Към тях се прибавят чушките, нарязани на ленти. След като омекна се прибавят предварително пасираните домати и разполовените чери домати.
Капонатата се овкусява със сол и малко захар, прибавят се запечените патладжан и тиквичка. Ястието се оставя да се готви до сгъстяване на соса. В края на готвенето се слагат маслините, лъжичка оцет, черен пипер и ситно нарязан босилек.