Начин на приготвяне
В малка тенджерка сипете 1/2 ч.ч. зехтин и клонката босилек. Сложете ги на много слаб огън, за да не завират. Необходими са около 15 минути, след което свалете от огъня и махнете босилека. Оставете ароматното олио да се охлади.
Сипете пресятото брашно в купа. Оформете кладенче в средата и сипете вътре леко затоплената вода със захарта и натрошената мая. Разбъркайте и оставете шупне, като покриете съда с кърпа.
След това сипете 2-3 лъжици от ароматния зехтин. Разбъркайте с дървена лъжица и накрая добавете солта.
Прехвърлете на набрашнен кухенски плот и месете до получаване на гладко нелепнещо тесто. Не добавяйте много брашно при месенето, за да не стане прекалено твърдо тестото.
Намазнете ръцете си в ароматния зехтин и растелете тестото в тава с хартия за печене. Притискайте и разтегляйте с пръсти, за да се получи тънка фокача.
С върха на пръстите си направете вдлъбнатинки. В някои от тях сложете чери доматчета.
Намажете фокачата със зехтина и оставете да втаса на топло за час.
Загрейте фурната на 190 градуса и изпечете фокачата за 20-тина минути или докато започне леко да почервенява.
Извадете готовата фокача и я напръскайте обилно с ароматния зехтин. Покрийте с кърпа и оставете да се охлади.
Декорирайте с листенца пресен босилек и поднесете.
Фокачата с пълнозърнесто брашно и чери домати е готова.