Начин на приготвяне
Почистете патладжаните, обелете ги, нарежете ги по дължина и хубаво ги посолете, за да се отцеят за 20 минути от горчивината. После ги измийте, подсушете и нарежете на малки кубчета. Запържете ги в сгорещен зехтин до зачервяване и ги извадете в купа.
В същия тиган долейте още малко зехтин и запържете накълцаните много ситно лук и чесън. Извадете ги при патладжаните.
Доматите бланширайте във вряща вода, обелете ги, нарежете ситно и ги добавете към нарязаната целина, която се запържва в тигана. След малко добавете и 1-нарязаните маслини.
Добавете отново в тигана пържените патладжани и лук, разбъркайте ястието и оставете да се задушава за около 5 минути.
Финално добавете скълцаните леко каперси и овкусете с подправките, захарта и оцета.
Така приготвената Капонатина Сицилиана оставете да се охлади и поднесете върху брускети или препечени филийки като италианско предястие.