Козунак за Томина неделя

05/05/2019
ВИОЛЕТА МАТЕВА
отВИОЛЕТА МАТЕВАЕксперт39051694
  • Приготвяне50 мин.
  • Готвене80 мин.
  • Общо130 мин.
  • Порции6
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо80
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В чаша се сипва топло прясно мляко с 1 с.л. захар, маята и 2-3 с л брашно. Разбърква се и оставяме да бухне.

В купа се разбиват яйцата със захарта, без един жълтък, и ванилия. Добавя се заквасена сметана, олио, кора от лимон и с шупналата мая и брашното се замесва средно меко тесто.

Покриваме с кърпа и оставяме за 1 час да втаса.Разделя се две части. Всяка се оформя на фитил, нарязва се на части.

Парчето тесто се сплесква, в средата се поставя парче локум или кубче начупен шоколад и оформяме на топка.

В тавичка със свалящи стени, върху хартия на дъното, нареждам 12 топчета с локум, отгоре тези с шоколад и оставяме за 30 минути да бухне.

Намазва се четка с разбит жълтък и 1 с.л. олио, поръсваме сусам.

Печем на второ ниво от долу нагоре при 170 градуса около 1 час и още 10 минути, докато забито дървено шишче не излезе сухо.

В малка форма като моята, 24 см, иска много време за печене, може да направите в по-голяма форма, ще се изпече по бързо, като накрая покривате с хартия за печене да не изгори.

Изважда се козунакът върху решетка да се охлади и начупваме на парчета. Да ви е вкусно! [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар