Великденска пита

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВАЕксперт39051694
28/04/2019
Приготвяне50 мин.
Готвене35 мин.
Общо85 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо56
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • вода - 200 мл
  • кисело мляко - 4 с л
  • яйце - 1 бр - 0, 5 жълътк за намазване
  • олио - 5 с л
  • захар - 1 ч.л.
  • суха мая - 1 пакет
  • брашно - 600 г
  • сирене - 60 г натрошено
  • яйце - 1 бр. сварено обелено
  • семена
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в топла вода със захарта и 2 .л. брашно на каша. Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва тесто. Втасва 40 минути и разделяме на три части. Двете се точат с ръце на дълъг фитил, сплесква се на лента, широка 4 пръста и се поръсва с натрошено сирене. Навива се на рулце и се усуква, да стане с дължина 60 см.

Двата дълги фитила се усукват на въже и се оформя венец върху хартия за печене в тава 26 см, а диаметъра на козуначения венец 20 см. Последното тесто се дели на три части и отново се оформя на фитили.

Плетем ги като козунак и поставяме в средата в кръг, а в центъра се поставя едно сварено обелено яйце. Оставя се за 20 минути, намазваме с отделения половин жълтък разбит с малко олио и поръсваме семена.

Печем в загрята фурна 180°C до готовност 35-40 минути.

Изважда се и намазваме с масло.

Весел и вкусен Великден!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар